Kehonhuolto - henkilökohtainen inhokkini

Kehonhuolto - tuo rentouttavalta kuulostava, kummallisen vaikeasti toteutettava asia.


Olen ollut aina huono pitämään huolta kehonhuollosta. Sali saa paikat totaalisen jumiin, jolloin venyttely ja rullailu sattuvat todella paljon, jolloin ne tulee helposti jättettyä välistä. Mutta ei kannattaisi. Liikkuvuudesta on hyötyä niin salilla kuin arkielämässäkin. Salilla varsinkin kyykky vaatii liikkuvuutta, eikä mikään liike suju parhaimmalla tavalla kireillä lihaksilla. Lisäksi liian kireät lihaskalvot haittaavat lihaksen kasvua, ja sitähän me emme tietenkään halua!

Itse olen saanut kokea hieman pahempiakin venyttelemättömyyden oireita: vasen polveni alkoi kiukkuilla noin puoli vuotta sitten kyykätessä. Se meni niin pahaksi, että en päässyt enää portaita alas ja tulehduskipulääkekuuri oli vedettävä saman tien. Olin jo varaamassa aikaa lääkärille, kun poikaystävä suositteli kokeilemaan ensin rullailua. Niinpä sitten aloin availla paikkoja foam rollerilla joka ilta. Etureidet, sisä- ja ulkoreidet sekä polven ympärys, ja kuinka ollakaan, polvikipu alkoi helpottaa ja lähti jopa kokonaan pois. Aloitin kyykkäämisen hyvin varovasti sen jälkeen, täysin polvea kuulostellen. Nykyään polvi kestää hyvin, kun muistan rullailla säännöllisesti. En tee sitä ihan joka ilta, mutta jos en ole jalkapäivää edeltävänä iltana rullannut, teen sen heti ensimmäisenä salilla. Huomaan selkeästi kyykyssä, jos en ole rullannut kalvoja auki, joten saan siitä taas hieman motivaatiota rullailuun.
Poikaystävälläni on sama ongelma selän kanssa, eli se menee helposti golfatessa jumiin ja kipeytyy, mutta hän on löytänyt myös avun (selän) rullailusta.


Monet urheilusta syntyvät vaivat voivat johtua kireistä lihaksista. Siksi kannattaa huoltaa kehoaan ja suosittelen lämpimästi hankkimaan foam rollerin, se on kivuliasta aluksi, mutta siihen tottuu ja se auttaa todella paljon!

Rullailu parantaa verenkiertoa ja lihaksen aineenvaihduntaa tehostaen sen palautumista. Se myös avaa kudoksia ja helpottaa lihaskalvojen kireyteen. Rullailun vaikutukset tuntuvat heti ja se on mielestäni yksi syy, miksi se on kamaluudestaan huolimatta miellyttävää.

Venyttely puolestaan poistaa lihasjäykkyyttä, vähentää loukkaantumisriskiä ja parantaa liikkuvuutta. Varsinkin pitkäkestoisemmat venytykset auttavat liikkuvuuteen. Kannattaisikin siis yhdistää rullaillu ja venyttely, niin saa hyvän palauttavan kehonhuoltopaketin.




Rullailla voi hyvin ennen treeniä, se lämmittää lihaksia ja valmistaa niitä treeniin. Venyttelyt puolestaan kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä ja itse suosittelen myös kehonhuollossa venyttelemään vasta rullailun jälkeen, niin kroppa on hieman vastaanottavaisemman tuntuinen. Ainakin omalla kohdalla, kun olen todella huonosti venyvää sorttia tällä hetkellä 😅

Ja jos kehonhuolto tuntuu sinustakin tylsältä, laita tvstä lempisarjasi pyörimään, niin venyttelyt hoituvat kuin huomaamatta! (ainakin melkein..)


Muistakaa huolehtia tasapuolisesti myös yläkropasta!
Ja eikun rullailemaan!👊

Kommentit

  1. Hyvä että polvi kestää. Tuo rullailu onkin semmoinen, mitä en itse ole kokeillut. Jotain apua olisi saatava polvivaivoihin. Tuota voisin kokeilla, mutta samalla pelkään, että aiheutan lisää vahinkoa. Sitä itse ongelman syytä kun en tiedä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit