Lemppari raaka-aineet ruoanlaitossa tällä hetkellä

Kokkina tulee varsinkin töissä tehtyä ties minkälaisia juttuja, mutta välillä ihan vain kotikeittiössä kokeilen uusia reseptejä tai fiksailen tuttuja ja turvallisia ruokia hieman eksoottisemmiksi. Tällä hetkellä tykkään maustaa ruokia tavallista enemmän ja tuoda esimerkiksi aasialaista twistiä ruokiin. 
Myös sesongin raaka-aineita pyrin hyödyntämään omassa keittiössä ja töistä saankin usein inspiksiä myös kotikeittiöön.

Lista ei ole missään parhaimmuusjärjestyksessä, sillä se olisi ollut liian haastavaa, mutta eipä sen väliä nimittäin täältä pesee!

1.  Inkivääri


Tämä voimakkaan makuinen raaka-aine, joka itseasiassa on kyseisen kasvin mullan alla kasvava juuriosa, sopii yllättävän moneen käyttöön! Ensinnäkin se on mitä parhain flunssajuoma: raasta tai viipaloi tuoretta inkivääriä mukiin, kaada kiehuvaa vettä päälle ja halutessasi myös hunajaa. Tukkoinen nenä aukeaa tällä superjuomalla ja ainakin itse uskon sen auttavan flunssan nujerruksessa. 

Inkivääriä on tullut lähiaikoina käytettyä aika reilustikin, sillä olen melkein joka viikko tehnyt herkullisen mausteista kanakeittoa, joka lämmittää kivasti viileässä syyssäässä! Inkivääri sopii myös loistavasti esimerkiksi porkkana- tai bataattikeittoon, ja sitä käytetään myös jauheena leivonnassa, vaikkapa mehevässä kurpitsapiirakassa. 

2. Kaffirlimen lehdet


Näihin (kuivattuihin) lehtiin tutustuin lähemmin vasta muutama viikko sitten, kun halusin raikkautta ja lisää aasialaista makua yllä mainittuun keittoon. Kaffirlimen aromikkaat lehden tuovat upeaa makua liemiin ja niiden maku myös säilyy, toisin kuin vaikka tuoreen limemehun tai limen kuoren.

Jos teet aasialaisia ruokia, osta ihmeessä näitä varastoon. Noin puolentoista euron hintakaan ei ole esteenä kokeiluille!


3. Kurpitsa


Kurpitsakauden ollessa käynnissä kannattaa hyödyntää upeita kurpitsoja ruoanlaitossa. Pitkulaisesta myskikurpitsasta saa herkullista sosekeittoa, tai sen voi paahtaa joko paloina tai puolikkaana uunissa öljyn ja suolan kanssa, ja lopputuloksena on herkullinen lisuke vaikka kanalle tai uuniperunan tavoin täytettäväksi sopiva uunikurpitsa!

Vaikka tämän raaka-aineen kohdalla epäilyttäisi, kannattaa rohkeasti kokeilla sitä, sillä siinä on oikeasti todella lempeän herkullinen maku! Ja varoituksena, tähän voi jäädä jopa koukkuun😉

Ostin viimeksi rannikon myskikurpitsan, joka olikin aivan vaalea!

4. Maa-artisokka


Toinen heikkouteni on maa-artisokka, josta saa loihdittua aivan käsittämättömän herkullista sosekeittoa, jonka makua voi fiksailla entistä fiinimmäksi tilkalla valkoviiniä valmistusvaiheessa. En edes keksi sanoja sille, miten älyttömän hyvää oli meidän töissä tekemä maa-artisokkakeitto. Niin täydellisen pehmeää, ja lisukkeena toimineet suolapaahdetut mantelit, tryffeliöljy ja mallasleipä-krutongit nostivat annoksen vielä aivan uudelle tasolle, NAM!

Tästä herkusta saa myös kivan lisukkeen vaikka kalalle, kun pesee ja halkaisee artisokat, pyörittelee  ne öljyssä ja suolassa, ja paahtaa uunissa. Ai että, tätä teidän täytyy kokeilla, jos ette ole sitä vielä tehneet!

Ja huom! Tämä ei ole sama asia, kuin se lehtevä vihreä latva-artisokka, jota usein löytyy myös säilöttynä purkista, joten jos et siitä tykkää, älä pelkää kokeilla maa-artisokkaa!


Mitkä ovat teidän lempi raaka-aineita tällä hetkellä? Entä hyödynnättekö sesongin tuotteita kotikeittiössä?

Kommentit

Suositut tekstit