Restaurant Grön - Suomen luonto lautasella


Tätä iltaa olin odottanut pitkään. Kesällä Taste of Helsingissä pääsin ensikosketukseen Grönin ruoan kanssa ja odotukset olivatkin sen perusteella korkealla. Tapahtumasta mieleeni jäi varsinkin erityisen herkullinen tartar, joka sisältyy eri tyylisenä heidän nykyiseenkin listaansa. Myös illallisseurana toiminut hyvä ystäväni odotti mielenkiinnolla, mitä kaikkea pääsemme illan aikana maistelemaan.

Olimme jo etukäteen päättäneet, että otamme Grönin valmiin neljän ruokalajin menun, joka on samalla heidän ainoa menunsa. Emme halunneet kuulla etukäteen sen sisällöstä, joten annokset tulivat yllätyksinä. Menuun sisältyi kaksi alkuruokaa, pääruoka ja jälkiruoka, ja sen hinta oli mielestäni oikein sopivat 49€. Viinipaketit jäivät tälläkin kertaa ottamatta, ja päädyimme tottuneesti ottamaan vain lasilliset valkoviiniä, jonka laadun jätimme tarjoilijan päätettäväksi. Hän valitsi viinin niin, että se toimisi mahdollisimman hyvin kaikkien ruokalajien kyljessä, ja onnistuikin tässä omasta mielestäni loistavasti. En valitettavasti tullut laittaneeksi ylös viinin nimeä.


Aluksi meille tuotiin tuoretta hapanjuureen leivottua ja ihanan rapeakuorista leipää, jonka lisukkeina oli voita, seljankukkasuolaa ja puolukoita. Puolukat yllättivät meidät molemmat sillä, miten hyvin ne sopivat leivän kanssa. Ja itse leipä oli todella hyvää, sisältä kuohkean pehmeää ja kuori paksu ja rapea.


Ensimmäinen alkuruoka oli aivan kuin suoraan metsästä. Tuo mielenkiintoisen näköinen mökönen osoittautui metsäsieni "vol-au-vent"ksi, jossa voitaikinakuoressa oli tattikermaan muhennettuja sieniä, pikkelöityjä sekä fritattuja sieniä, kuusenkerkkää, puolukkaa ja rapeaa jäkälää. Ja täytyy sanoa, että tämä osoittautui todella herkulliseksi. Maku ja rakenne muistutti yhtä aikaa sienikastiketta ja sienipiirakkaa, eikä aluksi epäilyttävä jäkäläkään jättänyt kumpaakaan meistä kylmäksi!

Toinen alkuruoka oli tartar (ensimmäisessä kuvassa taustalla), jossa tällä kertaa raakakypsennetyn naudan lisukkeena oli tuoretta kesäkurpitsaa, sinappia, lipstikkaa ja savustettua naudan luuydinrasvaa. Annos kuulosti ja näytti lupaavalta, mutta valitettavasti raaka kesäkurpitsa teki annoksesta mielestäni mautonta, eikä tilannetta kovin paljon auttanut annosta varten pöytään tuodun yrttisuolan lisääminen. 


Pääruokana tarjoiltiin suolapaahdettuja perunoita, keltasipulia, auringonkukansiemeniä, karhunlaukkaa ja annoksen kruunasi kastike, jossa oli kuningasravunlihaa. Annoksesta löytyi myös porkkanaa ja rapean raikasta keltaista pikkukurkkua. Tykkäsin tästä annoksesta, se ei ollut liian raskas sitä edeltäneen tartarin jälkeen, ja yrtit toivat annokseen kivoja makuja, muun muassa hitusen lakritsia. 


Jälkiruoka jatkoi kivasti menun linjaa. Siinä oli yhdistetty tuoreita ja fermentoituja metsämarjoja, hieman tahmeaa financier-leivosta, hapankermaa, valkosuklaata ja maitohappoa. Talvisen näköinen annos oli hyvänmakuinen, erilainen jälkiruoka, kuin mitä olen koskaan syönyt. Se oli sopivan makea  samalla, kun fermentoidut marjat ja hapankerma toivat happamuutta annokseen. 


Pieni ravintola oli tunnelmallinen, palvelu oli ystävällistä,  eikä hyvin lähellä sijainnut viereinen pöytä häirinnyt omaa keskustelua ollenkaan. 
Ruoka oli jo kokemus itsessään. Se oli todella kuin suoraan Suomen luonnosta. Maut olivat aitoja, eikä annoksissa kikkailtu turhaan, vaikka komponentteja olisi ollut paljon. Maut olivat mietittyjä ja tasapainossa keskenään.
Näin jälkeenpäin huomasin hauskan yksityiskohdan menusta, joka tuskin on edes niin tarkoitettu, mutta annoksissa tulee ikäänkuin kaikki vuodenajat. Kevät vihreässä kesäkurpitsa-tartar-annoksessa, kesä paahdetuissa perunoissa, syksy sienissä ja talvi vaaleassa jälkiruoassa. Jos siis ei olla turhan tarkkoja siitä, että kesäkurpitsan satokausi on loppukesästä syksyyn😁

Ainoat "huonommat" asiat Grönissä oli palvelun ajoittainen hitaus, joka johtui varmasti siitä, että paikalla oli kaksi tarjoilijaa täyttä salia hoitamassa, sekä jo mainitsemani tartar-annos, joka ei ollut mieleeni. Sekin toki voi maistua hyvin jollekin toiselle! Kokonaisuutena käynti oli kuitenkin todella miellyttävä, ja voin suositella Gröniä kaikille luonnollisten ja puhtaiden makujen ystäville, jotka toivovat ravintolakäyntien olevan samalla elämyksiä!

Aion palata Gröniin uudestaankin, ja silloin taidan valita syömiset à la carte listalta. Tämänhetkisen listan kutkuttelevimmat annokset olivat tattarilettu sienillä, sekä hokkaidokurpitsa-annos. Ensi kerralla sitten täytyy maistaa niitä, jos ne sattuvat vielä olemaan tarjolla!

Kommentit

Suositut tekstit