Mitä syön päivässä - tavallisen päivän ruokapäiväkirja

Viimeisestä ruokapäiväkirjapostauksesta on vierähtänyt jo yli vuosi, joten on hauska päivittää tilannetta ja katsoa, mitä lautasella on tällä hetkellä ja onko tapahtunut suuria muutoksia vai ei.
Olen syönyt perusterveellisesti jo pidemmän aikaa kieltämättä itseltäni mitään, mutta pitämällä rungon yksinkertaisena ja terveellisenä.

Maidottomuutta kokeilin reilu vuosi sitten ja se on ollut itselleni toimiva vatsan puolesta, joten olen jatkanut melkein maidottomana siitä lähtien. En kuitenkaan kieltäydy tavallisesta jäätelöstä ja syön välillä tavallisia maitotuotteita, kuten raejuustoa tai skyriä. Lisäksi käytän päivittäin heraproteiinia, joko puurossa tai palautusjuomana. Korvaavia tuotteita on kuitenkin nykyään helposti saatavilla ja käytänkin pääsääntöisesti esimerkiksi Alpron soijajogurtteja skyrin sijasta. Kasviproteiinijauheita en ole vielä uskaltanut kokeilla, sillä niiden maku on varmasti aika erilainen ja vaatii totuttelua.

Olen sekasyöjä, mutta tykkään sisällyttää viikottaisiin annoksiin kasvisruokia, joskus jopa täysin vegaanisia annoksia. Olen syönyt lähiaikoina muun muassa erilaisia kasvispihvejä, tofua ja mustapapupihvejä. Tykkään kasviksista ja niitä tulisi syödä päivittäin runsaasti, ja tällä tavalla saan vähän boostattua kasvisten syöntiä entisestään.

Mutta sitten itse asiaan, eli ruokapäiväkirjaan! Tämä on viime viikon torstailta, jolloin söin kuten tavallisesti, eli kotona tehtyä ruokaa. Kerron jokaisen ruoan kohdalla tarkemmin sen sisällöstä, mutta pääpiirteittäin syön siis viisi kertaa päivässä: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Välillä syömiset jäävät neljään kertaan tai saatan tarvita pitkän päivän takia yhden välipalan lisää, joten sama kaava ei ihan aina toteudu. Pyrin kuitenkin syömään sen viisi ateriaa, jotta energiaa tulee tarpeeksi ja ateriavälit eivät veny liian pitkiksi.

Aamupala


Aamuisin syön aina puuroa, koska se pitää itselläni parhaiten nälkää. Joukkoon sekoitan usein vanilja-heraa (tai satunnaisesti raejuustoa), lusikallisen mantelivoita ja pensasmustikoita. Välillä lisään myös omenan tai banaania, tai muita marjoja. Lisäksi juon hitaina aamuina ison mukillisen (tai kaksi) teetä, sekä lasillisen vettä ja otan päivittäiset vitamiinit.

Lounas


Torstaina tein kaalilaatikkoa, josta jäi kaalia hieman yli, joten söin lounaalla laatikon valmistumista odotellessa kanasuikaleita, riisipastaa, yli jäänyttä kaalia ja miniluumutomaatteja. Syön paljon kanaa eri muodoissa, kalaa jonkin verran, katkarapuja ja myös punaista lihaa satunnaisesti. Hiilihydraatteina käytän eniten riisiä ja riisipastaa. Syön myös bataattia, välillä perunaa, ja toki myös tavallista pastaa. Yritän myös lisätä joka aterialle jotain kasviksia tai salaattia. Välillä tulee tehtyä myös erilaisia salaatteja, joihin valikoituu jotakin proteiinia, usein myös fetaa ja vesimelonia, ja rakastan syödä salaatin kanssa hiilarina riisipiirakoita, nam! 

Välipala


Välipalat vaihtelee päivän ja fiiliksen mukaan. Syön välillä Alpron jogurttia/proteiinijogurttia myslillä ja marjoilla, riisikakkuja kalkkunaleikkeleellä, hummuksella ja kurkulla, ja joskus pikainen välipala voi olla vaikka proteiinipatukka ja omena. Tässä on nyt edellä mainituista ensimmäinen vaihtoehto, jossa on Alpron uutta mangojogurttia, Risentan sokeroimatonta mysliä ja jäisiä pensasmustikoita. Herkullinen ja sopivan makea setti! 

Päivällinen


Päivälliseksi syötiin aiemmin päivällä tehtyä kaalilaatikkoa ja ai että se oli hyvää! Laitoin siihen broilerin jauhelihaa, riisiä, sipulia, porkkanaa, kaalia ja kanalientä. Eli ihan perusruokaa siis, mutta niin herkullista! Puolukat tosin puuttui ja ne olisivatkin kruunanneet annoksen, mutta niitä ei tähän hätään löytynyt pakastimesta.
Tämä oli tosi täyttävää, koska riisi paisui uunissa paljon ja käytin reilusti kaalia. Tämä ei ihan kuitenkaan valmistunut itsestään, koska paistoin kanan, sipulin ja porkkanan sekä keitin kaalia hetken ennen vuokaan laittamista. Oli kuitenkin vaivan arvoista, koska tästä tuli niin hyvää.

Iltapala


Iltapalana on tullut syötyä monenlaista leivistä munakkaisiin, mutta nykyisin meillä on banaanilettua, tai pikemminkin pannaria, lähes joka ilta. Se kypsyy kivasti itsestään pannulla matalalla lämmöllä ja se tarvitsee vain kääntää loppuvaiheessa. 
Minun ja poikaystävän yhteisannoksessa on kolme banaania, viisi kokonaista munaa ja yksi valkuainen, vajaa puoli desiä kaurahiutaleita, ripaus suolaa ja piparkakkumaustetta. Kaikki ainekset blendataan keskenään ja kaadetaan hieman lämpimälle öljytylle pannulle. Laitan päälle aina foliota (kansikin käy jos sellainen löytyy paistinpannulle) ja jätän lämmön alhaiselle. Kun lettu on kypsynyt tarpeeksi, vedän sen lastalla neljäsosiksi ja käännään ne, ja jätän vielä hetkeksi kypsymään. 
Syön itse noin kolmasosan ja poikaystävä loput. Laitetaan päälle jäisiä pensasmustikoita ja MyProteinin sokeritonta kermatoffeen makuista siirappia.

Viime ruokapäiväkirja ei poikkea mitenkään suuresti nykyisestä, tosin nyt olen löytänyt ehkä sen itselle sopivan tavan ja määrän syödä. Tällaisetkin asiat löytää varmaan parhaiten kokeilemalla ja tunnustelemalla kropan toimintaa ja omia fiiliksiä. Turvottavaa oloa on vain harvoin, nälkä pysyy kurissa ja aineenvaihdunta tuntuu toimivan. Enkä siis tosiaan kiellä itseltäni mitään, koska kun perusta on kunnossa, ei homma lähde helposti lapasesta.

Eli ajatukseni kiteytettynä: nauti siitä mitä syöt ja syö sitä, mistä tulee hyvä olo!

Kommentit

Suositut tekstit