Täydellinen jälkiruoka: sitruunaruoho-crème brûlée (G, L)

Rakastan jälkiruokien tekoa, mutta harvemmin tulee tehtyä niitä muualla kuin töissä. Nyt kuitenkin kun kummini saapuivat Espooseen kyläilemään, pääsin valmistamaan illallista heille. Alkuruoaksi tein ihanan silkkistä maa-artisokkakeittoa, pääruoaksi kuhaa ja jälkiruoaksi valikoitui  Maku-lehden sivuilta löytämäni sitruunaruohobrûlée.

Hyvin simppelin ohjeen avulla valmistui aivan uskomattoman hyvä jälkiruoka! Crème brûlée on jo itsessään hyvin helppo valmistaa, eikä tässä ohjeessa ollut "perusmassaan" muuta lisää kuin sitruunaruoho ja kaffirlimen lehdet, jotka kuitenkin nostivat tämän aivan uudelle tasolle.


SITRUUNARUOHO-CRÈME BRÛLÉE      GLUTEENITON, LAKTOOSITON
(5 annosta)

4 dl laktoositonta kuohukermaa
3/4 dl sokeria
1 kpl sitruunaruohoa
3 kpl kaffirlimen lehtiä
4 keltuaista

Päälle ennen tarjoilua: 
ruokosokeria


Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, lisää pätkitty sitruunaruoho ja kaffirlimen lehdet joukkoon. Kiehauta seos ja nosta kattila levyltä. 
Anna maustua 10-15 minuuttia ja siivilöi sitten sitruunaruoho ja limen lehdet pois.
Erottele keltuaiset kulhoon ja vatkaa rikki. Kaada hieman jäähtynyt kerma keltuaisten joukkoon kokoajan sekoittaen, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää tässä sauvasekoitinta, jolloin saat varmasti tasaisen lopputuloksen.
Jaa viiteen annosvuokaan ja jos sinulta löytyy (keittiökäyttöön tarkoitettu) kaasupoltin, niin puhkaise pinnalta ilmakuplat sen avulla.
Kypsennä brûleet 150-asteisen uunin alatasolla vesihauteessa noin 50 minuuttia. 
Anna jäähtyä ja laita peitettynä jääkaappiin odottamaan.
Ennen tarjoilua ripottele ruokosokeri tasaisesti vanukkaiden pinnalle ja karamellisoi  kaasupolttimella.


Kruunasin annokset vielä marenkimurulla ja mango-sorbetilla (Pappagallo), ja tuo kokonaisuus osoittautui aivan nappisuoritukseksi! Ihanan raikas sorbetti tasoitti brûléen ja marengin makeutta, ja karamellisoitu pinta toi rapeutta ja kontrastia annokseen. Jos sinulta puuttuu jälkiruoka seuraaville illalliskutsuille, niin ei puutu enää, se on nimittäin tässä!

Kommentit

Suositut tekstit